Voeding en Leefstijl volgens Ayurveda

Voeding en leefstijl zijn volgens Ayurveda sterk bepalende aspecten die onze gezondheid beïnvloeden. Het zelf herstellend vermogen van het lichaam en het uiteindelijk kunnen genezen van bepaalde aandoeningen hangt grotendeels af van hoe we met ons lichaam omgaan. Kwaliteit van leven wordt mede bepaald door de af- of aanwezigheid van ziekte. Een griepje verdwijnt meestal vanzelf, voor een bacteriële infectie hebben we verschillende vormen van antibiotica, maar met auto-immuun en of chronische ziekten wordt het een ander verhaal. Dergelijke ziekten zijn meestal niet in een dag ontstaan en worden nadat ze eenmaal gemanifesteerd zijn ook niet zomaar genezen. Meestal is het beheersbaar maken en het niet laten verergeren van de klachten (symptoombestrijding), het beste wat er in de reguliere zorg geboden kan worden.

Toch, Ayurveda is er van overtuigd dat wanneer bij een persoon de dosha’s (basis krachten en elementen actief in ons lichaam) door correcte leefstijl en voeding in balans gebracht worden, de meeste ziekten wanneer het zelf-genezend vermogen van het lichaam gereactiveerd weer kunnen worden genezen. Dit gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag, er bestaat ook geen wonderpil, nee het is een geleidelijk proces, men is ook niet in een dag ziek geworden. Veel hangt af van de instelling van de patiënt. Een goede arts is altijd op gebaat bij een goede patiënt.

Een voorbeeld uit de Ayurvedische Praktijk

Met een klein voorbeeld wil ik dit illustreren; een vrouwelijke patiënt heeft in de reguliere zorg de diagnose PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) gekregen, zij heeft met grote regelmaat en al jarenlang last van onregelmatige stoelgang, vaak dunne ontlasting, winderigheid, oprispingen en boeren, onregelmatige menstruatie etc., haar mentale constitutie is vluchtig, angstig, onrustig en prikkelbaar. Volgens Ayurveda zijn bij deze vrouw de (oer) elementen ether en lucht overactief aanwezig in haar lichaam. Ether en lucht zijn de elementen vertegenwoordigd in de Vata-Dosha. Deze dosha is in dit geval dus uit balans (te veel aanwezig). Andere symptomen kunnen veroorzaakt worden door een slechte spijsvertering, te weinig enzymen aanmaak, een laag spijsverteringsvuur. Het spijsverteringsvuur in ons lichaam is een manifestatie van de krachten vuur en water, de Pitta-Dosha. Bij deze persoon is de dus ook de Pitta-dosha uit balans, Pitta is te weinig vertegenwoordigd en wordt verstoord door het teveel aan Vata.

Nu het volgende; na anamnese blijkt dat deze vrouw 32 jaar is, moeder van twee kinderen, kassa-medewerkster van beroep is (altijd haast) en een trauma van seksueel misbruik op jonge leeftijd heeft opgelopen. Ze is dol op rauwkost, salades, crackers, koolzuurhoudende drankjes, slaat wel eens een ontbijtje over, slaapt op onregelmatige tijden etc… heeft al van alles geprobeerd maar komt er echt niet meer uit. Het Ayurvedisch advies dat wordt gegeven wordt is erop gespitst om vata te verlagen.

Ze wordt geadviseerd om gezonde regelmaat aan te leren, op tijd naar bed (vata-verlagend) te gaan, geen ontbijt over te slaan (vata-verlagend), geen rauwkost meer te eten (vata-verlagend), warme en vezelrijke voeding te nemen (vata-verlagend), overmatig gekruid voedsel te vermijden (darm-prikkelend verminderend), warme dranken te drinken (pitta verhogend), koolzuurhoudende dranken te vermijden (vata-verlagend), yoga te beoefenen (balanceert alle drie de dosha’s) of psychologische hulp te zoeken om haar diepgewortelde trauma te verzachten. Verder worden er Ayurvedische supplementen gegeven om de mentale onrust te verminderen en de darmfunctie te ondersteunen. Na twee maanden van advies volgen ervaart de patiënte wezenlijke verbetering. Ayurveda heeft geholpen de dosha’s beter in balans te brengen met als gevolg, de klachten worden minder en de gezondheid gaan vooruit. Twijfelt u aan de kracht van Ayurveda, kijk dan even op ons youtube film kanaal, hier vindt u diverse patiënten ervaringen en referenties, zelfs van mensen met zeer ernstige klachten en ziekten.  Zij hebben allen baat gehad bij hun Ayurvedische behandeling.

Een goed advies, Ayurvedische kruidensupplementen of andere behandelingen kunnen een belangrijke rol spelen maar de conclusie is dat voeding en leefstijl combinerend met gezond inzicht een mens weer gezond kunnen maken en houden. 

 

Translate

Winkelmand

Ayurveda Kliniek AGN
Thijssestraat 16
2521 ZL Den Haag
Nederland
Tel.: +31 (0)70 319 2546
info@agn-ayurveda.com
www.agn-ayurveda.com