Ayurvedisch Gezondheidscentrum Nederland

 

Het Ayurvedisch Gezondheidscentrum Nederland afgekort AGN, is als de oudste Ayurveda kliniek in Nederland al meer dan 30 jaar actief en inmiddels een begrip voor velen. Onze Ayurvedische kliniek staat onder de deskundige leiding van de heer Anil K. Mehta een ‘Graduate of Ayurvedic Medicine and Surgery’ (GAMS). In de kliniek werken wij met een team van vijf mensen die zorg dragen voor de dagelijkse gang van zaken: een Vaidya, een Ayurvedic Practitioner en drie vaste medewerksters.

In de kliniek worden uitsluitend klassieke Ayurvedische behandelingen en medicaties gebruikt, allen gebasseerd op de klassieke Ayurvedische werken van Charak, Sushrut en de Ashtangha Samhita. Door onze contacten met gerenommeerde Ayurvedische klinieken en Universiteiten in India zijn wij  goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de Ayurveda.

 U kunt bij ons terecht voor een eenmalig consult, een constitutie bepaling, klassieke Ayurvedische behandelingen als ook begeleiding bij (chronische) ziekte. Ook bestaat de mogelijkheid tot detox-kuren (Pancha Karma) en overnachten op de kliniek. Wanneer u er voor kiest om intern bij ons te verblijven wordt er rekening gehouden met persoonlijke constitutie, het medisch verleden, uw huidige situatie en dieet (bijv. vegetarische eetgewoonten).

 

Ayurvedisch Consult

Het Ayurvedisch Consult bij AGN bestaat uit een Ayurvedische (pols)diagnose, een geboorte constitutie bepaling, een anamnese (gesprek met cliënt) en (mits noodzakelijk) het opstellen van een behandelplan. De universitair opgeleide Ayurvedische Arts (1), Geneesheer (Vaidya) of een Ayurvedic Practitioner® (HBO-Niveau) ontwikkelt tijdens het eerste Ayurvedisch consult een plan van aanpak dat is gebaseerd op iemands geboorte- en huidige constitutie. Voor zowel de cliënt als arts is de geboorte constitutie van belang om te weten en deze wordt met zekerheid bepaald tijdens het eerste consult. Verder is het van even groot belang om te weten welke dosha’s er in u huidige situatie uit balans zijn en wat de weg is om deze weer in balans te brengen, dit is het waar het in de Ayurveda grotendeels om draait.Voor sommige mensen geld dat ze niet begaan zijn met de achterliggende Ayurvedische filosofie en leer, en is alleen het advies van de Ayurvedische arts al genoeg, zolang ze er maar beter van worden, terwijl andere er juist het fijne van willen weten. Ayurveda heeft daarom voor iedereen wel iets te betekenen.

 

De geboorte constitutie (Prakruti)

De geboorte constitutie wordt ook wel natuurlijke of biologische constitutie genoemd, de geboorte-constitutie is als een blauwdruk van de grofstoffelijke elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) zoals deze zich verhouden op het moment van conceptie. Het is deze blauwdruk (geboorte-constitutie) in samenhang met ons karma en de leefomgeving die grotendeels de verdere ontwikkeling van lichaam en geest zullen bepalen. Deze geboorte-constitutie vormt de fundering voor de rest van ons verdere leven en blijft onveranderd tot we onze laatste adem hebben uitgeblazen. Indien men geluk en gezondheid wenst, dient men te leven en eten volgens de richtlijnen die passen bij onze geboorte-constitutie. Daarom is het van uitermate belang te weten wat de eigen geboorte-constitutie is en hier naar te handelen (karma). Via o.a. het onderzoek van de pols is de Ayurvedische arts u hier in staat hierover te informeren en adviseren. Een bekwaam arts heeft hier meestal niet veel tijd voor nodig. Wel kan het de nodige tijd kosten dit te vertalen naar iemand die niet bekend is met de Ayurvedische basisprincipes.

 

De kosten van een Ayurvedisch consult bij AGN

De kosten van het Ayurvedische consult en/of constitutie bepaling zijn 50 euro, u kunt bij ons pinnen of contant voldoen. Nadien kunt u eventueel bij uw zorgverzekeraar een declaratie indienen. Mocht u een kwitantie nodig hebben voor uw ziektekostenverzekeraar vraag hier dan even om.

Het consult wordt sinds januari 2019 alleen nog vergoed door ziektekostenverzekeraars de met de beroepsvereniging van Ayurvedisten de ANVAG samenwerken, dit is voor u van belang om te weten.

Het kan ook zijn dat de Ayurvedische arts of Practitioner® Ayurvedische supplementen of preparaten voorschrijft ter directe ondersteuning van zijn behandeling, de kosten hiervoor staan voor de verzekeraar los van het consult en worden meestal niet vergoed. Dit komt omdat de Ayurvedische supplementen en preparaten geen apotheker geregistreerde geneesmiddelen zijn. U kunt buiten een Ayurvedisch consult natuurlijk ook bij ons terecht voor een opzichzelf staande Ayurvedische Massage, Swedana behandeling (kruiden stoombehandeling), Shirodhara therapie of complete Panchakarma kuur.

 

(1) Een Ayurvedisch artsen diploma (Graduate of Ayurvedic Medicine and Surgery afgekort GAMS of vandaag de dag het Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery afgekort BAMS) wordt helaas Nederland nog niet door de overheid als zodanig erkend. De afgestudeerde mag hier dan ook niet de welverdiende Dr. titel voeren of zich in laten schrijven als arts in het BIG-register. Hij mag zich wel uitgeven voor Natuurgeneeskundig therapeut. Onbegrijpelijk maar waar.

 

Translate

Winkelmand

Ayurveda Kliniek AGN
Thijssestraat 16
2521 ZL Den Haag
Nederland
Tel.: +31 (0)70 319 2546
info@agn-ayurveda.com
www.agn-ayurveda.com