Ayurveda en Voeding

Ayurveda en Voeding | Voeding, leefstijl, omgevingsfactoren en mentale indrukken bepalen volgens Ayurveda onze fysieke en mentale gezondheid. De mens heeft voeding nodig om alle lichaamseigen processen zoals Katabolisme & Anabolisme (stofwisseling), groei, vernieuwing en voortplanting goed te laten verlopen. Voeding moet ervoor zorgen dat ons lichaam van bouwstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, essentiële aminozuren en vetten, vitaminen, mineralen en sporenelementen wordt voorzien. In een goed functionerend lichaam dekt voeding de energiebehoefte. Volgens Ayurveda is echter niet alleen de kwaliteit of de inname van de voeding belangrijk, minstens zo belangrijk is het functioneren van ons spijsverteringssysteem.

Voeding en Gezondheid volgens Ayurveda

Ayurveda en Voeding zijn onlosmakelijk verbonden en ieder weldenkend mens zal erkennen dat Gezondheid en Voedsel nauw met elkaar samen hangen. Wat we eten wordt uiteindelijk deel van ons zelf, het heeft invloed op ons mentale en fysieke functioneren. Men kan eten wat men wil; Biologisch, Superfoods, aanvullende Vitamines, Mineralen en Sporenelementen, een Vegetarisch of Veganistisch dieet, etc., allemaal met de intensie om gezond te blijven of worden, maar er bestaat helaas geen garantie of eenduidige aanbeveling of richtlijn om gezond te worden. Het is wel een gegeven dat; zolang de voeding de we tot ons nemen niet goed wordt opgenomen, het lichaam en de geest niet gezond en optimaal kunnen functioneren.

 

Volgens Ayurveda (het oudste Geneeskundig Systeem) is niet alleen de (complete) voeding belangrijk, maar speelt de stofwisseling en spijsvertering net zo’n belangrijke rol. Ayurveda beschouwt het functioneren van het maag-darmkanaal en de spijsvertering als doorslaggevend voor het hebben van een goed immuunsysteem, voor het algemene welzijn en voor de mentale en spirituele ontwikkeling van de mens. Ayurveda ziet de mens in al zijn aspecten (energetisch, fysiek, mentaal en op zielsniveau) namelijk als een eenheid.

Zelfs Hippocrates, de Griekse wijze en geneesheer, die o.a. beschouwd wordt als een van de grondleggers van de Westerse geneeskunde, sprak 2500 jaar geleden al het volgende: “Alle ziektes beginnen in de darmen” en “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

 

Altijd in Balans met Ayurveda

In de huidige Westerse maatschappij worden er steeds weer nieuwe diëten en bewegingsmethodieken uitgedacht. Men kan vandaag de dag kiezen uit de meest uiteenlopende, tegenstrijdige en bijna ondenkbare voedselcombinaties en diëten. De enige die hier vaak echt wat aan hebben zijn meestal de bedenkers van deze larie, die door geldzucht gedreven en gelikte marketing dolgraag inspelen op de gebrekkige kennis en behoeften van de mens. Het gedachtegoed en de methoden van Ayurveda en Yoga zijn daarentegen al duizenden jaren oud en beproeft. De visie van Ayurveda en Yoga t.n.v. voeding, dieet, leefstijl en beweging blijft dezelfde. Deze is namelijk gebaseerd op het fundamentele principe dat alles – de mens, de omgeving en de voeding – in het leven is opgebouwd uit de vijf natuur elementen, aarde, water, vuur, lucht en ether (Pancha Maha-Bhuta’s), samenkomend in de 3 Bio-energieën Vata, Pitta en Kapha. Het is dus van belang om te weten welke elementen bij jou dominant zijn of welke uit balans zijn of in welke levensfase (kapha; kind zijn, pitta; volwassenheid, vata; senioren tijd) jij je bevindt. Dat bepaalt voor een belangrijk deel welk type voeding en drinken je beter wel of beter niet tot je kunt nemen. Wil hier meer over weten maak dan een afspraak met een bekwaam Ayurvedische arts of Opleiding tot Ayurvedic Practitioner®

 

Translate

Winkelmand

Ayurveda Kliniek AGN
Thijssestraat 16
2521 ZL Den Haag
Nederland
Tel.: +31 (0)70 319 2546
info@agn-ayurveda.com
www.agn-ayurveda.com